Agrointelligence : Securitatea agroalimentară - o nouă paradigmă a globalizării

Autor chat
Editura Institutul European chat
Loc publicare Iași
An 2015
Subiect Economie
Siguranţă alimentară chat
Agricultură chat
Agricultură (probleme globale) chat
ISBN 9786062401245
Note Bibliogr. p. 199-207

33/P44; C.III.11740

PĂTRĂȘESCU NEACȘU, STELUȚA MĂDĂLINA
    Agrointelligence : Securitatea agroalimentară - o nouă paradigmă a globalizării.- Iași : Institutul European , 2015.
    207 p. : fig., tab..- (Studii strategice şi de securitate ; 11).    
    Bibliogr. p. 199-207
    CUPRINS Abrevieri / 9 Prefaţă (Teodor Frunzeti) /11 Introducere /15 Partea I De Ia intelligence economic la agrointelligence. Paradigma Geo-Agro-Eco-Bio-management informaţional a securităţii alimentare /19 Capitolul 1. De Ia intelligence economic la agrointelligence. Domeniu strategic pentru securitatea agro-economică la nivel global / 21 1.1.Informaţia strategică şi intelligence economic vs. agrointelligence /21 1.2.Date, informaţii, cunoaştere, decizie geo-economică / 23 1.3.Noi ameninţări în contextul globalizat: spaţiul digital şi cybersecurity /24 1.4.Monitorizare, early warning şi managementul cunoaşterii în intelligence economic / 25 1.5.Securitatea economică şi gestionarea riscurilor / 26 1.6.Influenţă, lobby, advocacy în intelligence economic / 28 1.7.Nevoia unui management informaţional integrat şi strategic pentru securitatea alimentară / 29 Capitolul 2. Rolul intelligence-ului în conturarea unei Strategii de Securitate Alimentară Integrată (SSAI) / 33 2.1. Nevoia unei Strategii de Securitate Alimentară Integrată (SSAI) / 33 2.1.1.Principalele probleme legate de formularea şi aplicarea unei SSAI / 35 2.1.2.Principiile unei SSAI democratică şi eficientă / 36 Capitolul 3. Dilema specifică „agrifood green power& food insecurity" / 39 3.1.Binomul „agrifood green power & insecurity food" / 39 3.2.Bio-Eco-regiunile - O Nouă Ordine Teritorială / 40 Capitolul 4. Soluţii Geo-Eco-Bio-Economice durabile şi integrate pentru menţinerea securităţii alimentare / 43 4.1.Pentagrama aspectelor multifuncţionale la nivel bio-agro-eco-silvic-economic / 44 4.2.Pentagrama aspectelor multifuncţionale la nivel geo-economic şi geo-strategic / 47 Capitolul 5: Rolul agriculturii durabile în menţinerea securităţii alimentare şi a suveranităţii alimentare / 51 5.1.Agricultura durabilă şi securitatea alimentară / 51 5.2.Agricultură durabilă şi suveranitatea alimentară / 52 5.3.Diagnosticarea şi evaluarea agriculturii durabile / 53 Capitolul 6: Suveranitatea alimentară / 55 Capitolul 7. Importanţa agribusiness-xAm în combaterea insecurităţii alimentare / 59 7.1.Rolul şi delimitarea agribusiness-ului în sectorul agro-rural / 59 7.2.Sistem alimentar tradiţional vs. sistem alimentar industrial / 62 Partea a II-a Concepte, metode şi tehnici de analiză în agrointelligence /65 Capitolul 1. Definirea securităţii alimentare / 67 1.1.Nevoile alimentare şi consumul / 70 1.2.Sărăcia şi securitatea alimentară / 70 1.3.Securitatea alimentară, autosuficienţă alimentară, suveranitate alimentară şi siguranţa alimentelor / 71 1.3.1.Autosuficienţă alimentară / 71 1.3.2.Suveranitatea alimentară / 72 1.3.3.Siguranţa alimentară / 73 1.4.Izvoarele securităţii alimentare / 73 1.4.1. Izvoarele istorice / 73 1.5.Conceptualizarea securităţii alimentare / 76 1.5.1.Disponibilitatea alimentară / 76 1.5.2.Accesul la hrană / 78 1.5.3.Stabilitatea alimentară / 80 1.5.4.Utilitatea alimentară / 82 1.6.Vulnerabilităţile insecurităţii alimentare / 83 1.7.Strategii de adaptare, mijloacele de subzistenţă şi subnutriţia / 84 Capitolul 2. Structura şi importanţa unei evaluări a securităţii alimentare / 87 2.1.Principiile unei evaluări în sens general / 87 2.2.Obiectivul unei evaluări a securităţii alimentare / 88 2.3.Când este nevoie de o evaluare a securităţii alimentare? / 89 2.4.Principiile unei evaluări a securităţii alimentare / 90 2.5.Soluţii pentru controlul insecurităţii alimentare / 92 Capitolul 3. Etapele unei evaluări a securităţii alimentare / 93 3.1. Planificarea evaluării / 94 3.1.1. Paşii unei planificări a securităţii alimentare / 94 3.1.2. Definirea obiectivului unei evaluări a securităţii alimentare / 95 3.2.Colectarea informaţiilor secundare / 96 3.2.1. Tipuri de informaţii secundare şi utilitatea lor într-o evaluare a securităţii alimentare / 98 3.3.Colectarea de informaţii primare / 100 3.4.Culegerea de informaţii prin metoda observaţiei / 100 3.5.Culegerea de informaţii primare prin metoda interviului /102 3.6.Lista de control a securităţii alimentare /106 3.7.Structurarea analizei securităţii alimentare / 110 Capitolul 4. Avertizare timpurie în securitatea agroalimentară prin scenarii de evoluţie /115 4.1.Secţiunea I: Etapele de construire a scenariilor de evoluţie / 117 4.1.1.Etapa 1: Stabilirea parametrilor /117 4.1.2.Etapa 2: Descrierea şi particularizarea securităţii alimentare actuale /118 4.1.3.Etapa 3: Formularea ipotezelor cheie /119 4.1.4.Etapa 4: Impactul asupra surselor de venit /121 4.1.5.Etapa 5: Impactul asupra surselor de hrană din gospodăriile de subzistenţă /123 4.1.6.Etapa 6: Elaborarea ipotezelor de răspuns /125 4.1.7.Etapa 7: Măsurarea securităţii alimentare la nivel de gospodării/ferme /126 4.1.8.Etapa 8: Măsurarea securităţii alimentare la nivel regional /127 4.1.9.Etapa 9: Evenimente surpriză care pot modifica scenariul de evoluţie /128 4.2.Secţiunea II: Principii directoare în formularea şi elaborarea scenariilor de evoluţie /128 4.2.1.Aliniaţi scenariul de evoluţie pe Cadrul de reducere a riscurilor catastrofale /128 4.2.2.Utilizarea datelor istorice ca informaţii elementare în elaborarea ipotezelor /129 4.2.3.Analiza contextului regional şi internaţional /130 4.2.4.Introducerea sezonalităţii în cadrul analizei /130 4.2.5.Analiză descriptivă clară şi focalizată pe efectele securităţii alimentare /131 4.2.6.A se face legătura între scenariu şi analiza efectelor economice /131 4.2.7.Mijloacele de trai schimbă sau completează analiza securităţii alimentare /131 Partea a III-a Globalizarea şi nevoia unui cadru legislativ de securitate alimentară /133 Capitolul 1. Dreptul alimentar în societatea contemporană /135 Capitolul 2. Politica Agricolă Comună (PAC) /141 2.1.Consolidarea competitivităţii agricole europene /143 2.2.Agricultură europeană mai durabilă / 144 2.3.PAC mai eficace şi mai eficient... prin plăţi directe mai bine orientate şi mai echitabile /145 2.4.O abordare strategică a cheltuielilor pentru dezvoltarea rurală (DR) / 146 Capitolul 3: Codex Alimentarius /149 3.1.Forţa standardelor CODEX / 150 3.2.CODEX şi OGM/151 3.3.Norme alimentare în spaţiul concurenţial european /152 În loc de concluzii / 153 Partea a IV-a Studiu de caz. Securitatea alimentară a României /155 Capitolul 1. Starea indicatorilor securităţii alimentare în România /157 1.1.Disponibilitatea alimentară / 157 1.2.Accesul la resurse alimentare /162 1.3.Utilitatea alimentară / 164 1.4.Stabilitatea alimentară /165 Capitolul 2. Vulnerabilităţi şi factori de risc la adresa securităţii alimentare din România /167 Capitolul 3: Analiză pe scenarii. Securitatea alimentară a României în contextul liberalizării pieţei funciare /173 3.1.Planificarea pentru culegerea de informaţii din surse deschise /173 3.2.Colectarea de informaţii secundare din surse deschise / 174 3.3.Dependenţa şi influenţa variabilelor dominante /181 3.4.Analiză pe scenarii / 182 3.5.Indicatorii de avertizare timpurie / 186 Capitolul 4. Propunere cadru de strategie agroalimentară Ia nivel naţional /189 4.1.Orientări strategice / 189 4.2.Axe strategice de securitate alimentară la nivel naţional şi european /189 în loc de concluzii /192 Nevoia de cultură de securitate agroalimentară prin cunoaştere şi informaţie în noul context bio-eco-geo-economic globalizat /195 Bibliografie /199.
    ISBN 9786062401245

    I Frunzeti, Teodor(prefaţator)

    1. Economie
    2. Siguranţă alimentară
    3. Agricultură
    4. Agricultură (probleme globale)

338.439.6(100)
631.147


010 __ $a9786062401245
035 __ $a33/P44
035 __ $aC.III.11740
101 _0 $arum
102 __ $aRO
200 _0 $aAgrointelligence $eSecuritatea agroalimentară - o nouă paradigmă a globalizării
210 _# $aIași $cInstitutul European $d2015
215 __ $a207 p. $cfig., tab.
225 _0 $aStudii strategice şi de securitate $v11
299 __ $aAgrointelligence : Securitatea agroalimentară - o nouă paradigmă a globalizării
300 __ $aBibliogr. p. 199-207
330 __ $aCUPRINS Abrevieri / 9 Prefaţă (Teodor Frunzeti) /11 Introducere /15 Partea I De Ia intelligence economic la agrointelligence. Paradigma Geo-Agro-Eco-Bio-management informaţional a securităţii alimentare /19 Capitolul 1. De Ia intelligence economic la agrointelligence. Domeniu strategic pentru securitatea agro-economică la nivel global / 21 1.1.Informaţia strategică şi intelligence economic vs. agrointelligence /21 1.2.Date, informaţii, cunoaştere, decizie geo-economică / 23 1.3.Noi ameninţări în contextul globalizat: spaţiul digital şi cybersecurity /24 1.4.Monitorizare, early warning şi managementul cunoaşterii în intelligence economic / 25 1.5.Securitatea economică şi gestionarea riscurilor / 26 1.6.Influenţă, lobby, advocacy în intelligence economic / 28 1.7.Nevoia unui management informaţional integrat şi strategic pentru securitatea alimentară / 29 Capitolul 2. Rolul intelligence-ului în conturarea unei Strategii de Securitate Alimentară Integrată (SSAI) / 33 2.1. Nevoia unei Strategii de Securitate Alimentară Integrată (SSAI) / 33 2.1.1.Principalele probleme legate de formularea şi aplicarea unei SSAI / 35 2.1.2.Principiile unei SSAI democratică şi eficientă / 36 Capitolul 3. Dilema specifică „agrifood green power& food insecurity" / 39 3.1.Binomul „agrifood green power & insecurity food" / 39 3.2.Bio-Eco-regiunile - O Nouă Ordine Teritorială / 40 Capitolul 4. Soluţii Geo-Eco-Bio-Economice durabile şi integrate pentru menţinerea securităţii alimentare / 43 4.1.Pentagrama aspectelor multifuncţionale la nivel bio-agro-eco-silvic-economic / 44 4.2.Pentagrama aspectelor multifuncţionale la nivel geo-economic şi geo-strategic / 47 Capitolul 5: Rolul agriculturii durabile în menţinerea securităţii alimentare şi a suveranităţii alimentare / 51 5.1.Agricultura durabilă şi securitatea alimentară / 51 5.2.Agricultură durabilă şi suveranitatea alimentară / 52 5.3.Diagnosticarea şi evaluarea agriculturii durabile / 53 Capitolul 6: Suveranitatea alimentară / 55 Capitolul 7. Importanţa agribusiness-xAm în combaterea insecurităţii alimentare / 59 7.1.Rolul şi delimitarea agribusiness-ului în sectorul agro-rural / 59 7.2.Sistem alimentar tradiţional vs. sistem alimentar industrial / 62 Partea a II-a Concepte, metode şi tehnici de analiză în agrointelligence /65 Capitolul 1. Definirea securităţii alimentare / 67 1.1.Nevoile alimentare şi consumul / 70 1.2.Sărăcia şi securitatea alimentară / 70 1.3.Securitatea alimentară, autosuficienţă alimentară, suveranitate alimentară şi siguranţa alimentelor / 71 1.3.1.Autosuficienţă alimentară / 71 1.3.2.Suveranitatea alimentară / 72 1.3.3.Siguranţa alimentară / 73 1.4.Izvoarele securităţii alimentare / 73 1.4.1. Izvoarele istorice / 73 1.5.Conceptualizarea securităţii alimentare / 76 1.5.1.Disponibilitatea alimentară / 76 1.5.2.Accesul la hrană / 78 1.5.3.Stabilitatea alimentară / 80 1.5.4.Utilitatea alimentară / 82 1.6.Vulnerabilităţile insecurităţii alimentare / 83 1.7.Strategii de adaptare, mijloacele de subzistenţă şi subnutriţia / 84 Capitolul 2. Structura şi importanţa unei evaluări a securităţii alimentare / 87 2.1.Principiile unei evaluări în sens general / 87 2.2.Obiectivul unei evaluări a securităţii alimentare / 88 2.3.Când este nevoie de o evaluare a securităţii alimentare? / 89 2.4.Principiile unei evaluări a securităţii alimentare / 90 2.5.Soluţii pentru controlul insecurităţii alimentare / 92 Capitolul 3. Etapele unei evaluări a securităţii alimentare / 93 3.1. Planificarea evaluării / 94 3.1.1. Paşii unei planificări a securităţii alimentare / 94 3.1.2. Definirea obiectivului unei evaluări a securităţii alimentare / 95 3.2.Colectarea informaţiilor secundare / 96 3.2.1. Tipuri de informaţii secundare şi utilitatea lor într-o evaluare a securităţii alimentare / 98 3.3.Colectarea de informaţii primare / 100 3.4.Culegerea de informaţii prin metoda observaţiei / 100 3.5.Culegerea de informaţii primare prin metoda interviului /102 3.6.Lista de control a securităţii alimentare /106 3.7.Structurarea analizei securităţii alimentare / 110 Capitolul 4. Avertizare timpurie în securitatea agroalimentară prin scenarii de evoluţie /115 4.1.Secţiunea I: Etapele de construire a scenariilor de evoluţie / 117 4.1.1.Etapa 1: Stabilirea parametrilor /117 4.1.2.Etapa 2: Descrierea şi particularizarea securităţii alimentare actuale /118 4.1.3.Etapa 3: Formularea ipotezelor cheie /119 4.1.4.Etapa 4: Impactul asupra surselor de venit /121 4.1.5.Etapa 5: Impactul asupra surselor de hrană din gospodăriile de subzistenţă /123 4.1.6.Etapa 6: Elaborarea ipotezelor de răspuns /125 4.1.7.Etapa 7: Măsurarea securităţii alimentare la nivel de gospodării/ferme /126 4.1.8.Etapa 8: Măsurarea securităţii alimentare la nivel regional /127 4.1.9.Etapa 9: Evenimente surpriză care pot modifica scenariul de evoluţie /128 4.2.Secţiunea II: Principii directoare în formularea şi elaborarea scenariilor de evoluţie /128 4.2.1.Aliniaţi scenariul de evoluţie pe Cadrul de reducere a riscurilor catastrofale /128 4.2.2.Utilizarea datelor istorice ca informaţii elementare în elaborarea ipotezelor /129 4.2.3.Analiza contextului regional şi internaţional /130 4.2.4.Introducerea sezonalităţii în cadrul analizei /130 4.2.5.Analiză descriptivă clară şi focalizată pe efectele securităţii alimentare /131 4.2.6.A se face legătura între scenariu şi analiza efectelor economice /131 4.2.7.Mijloacele de trai schimbă sau completează analiza securităţii alimentare /131 Partea a III-a Globalizarea şi nevoia unui cadru legislativ de securitate alimentară /133 Capitolul 1. Dreptul alimentar în societatea contemporană /135 Capitolul 2. Politica Agricolă Comună (PAC) /141 2.1.Consolidarea competitivităţii agricole europene /143 2.2.Agricultură europeană mai durabilă / 144 2.3.PAC mai eficace şi mai eficient... prin plăţi directe mai bine orientate şi mai echitabile /145 2.4.O abordare strategică a cheltuielilor pentru dezvoltarea rurală (DR) / 146 Capitolul 3: Codex Alimentarius /149 3.1.Forţa standardelor CODEX / 150 3.2.CODEX şi OGM/151 3.3.Norme alimentare în spaţiul concurenţial european /152 În loc de concluzii / 153 Partea a IV-a Studiu de caz. Securitatea alimentară a României /155 Capitolul 1. Starea indicatorilor securităţii alimentare în România /157 1.1.Disponibilitatea alimentară / 157 1.2.Accesul la resurse alimentare /162 1.3.Utilitatea alimentară / 164 1.4.Stabilitatea alimentară /165 Capitolul 2. Vulnerabilităţi şi factori de risc la adresa securităţii alimentare din România /167 Capitolul 3: Analiză pe scenarii. Securitatea alimentară a României în contextul liberalizării pieţei funciare /173 3.1.Planificarea pentru culegerea de informaţii din surse deschise /173 3.2.Colectarea de informaţii secundare din surse deschise / 174 3.3.Dependenţa şi influenţa variabilelor dominante /181 3.4.Analiză pe scenarii / 182 3.5.Indicatorii de avertizare timpurie / 186 Capitolul 4. Propunere cadru de strategie agroalimentară Ia nivel naţional /189 4.1.Orientări strategice / 189 4.2.Axe strategice de securitate alimentară la nivel naţional şi european /189 în loc de concluzii /192 Nevoia de cultură de securitate agroalimentară prin cunoaştere şi informaţie în noul context bio-eco-geo-economic globalizat /195 Bibliografie /199
606 _0 $aEconomie
606 _0 $aSiguranţă alimentară
606 _0 $aAgricultură
606 _0 $aAgricultură (probleme globale)
675 __ $a338.439.6(100)
675 __ $a631.147
686 __ $a33
700 _0 $aPĂTRĂȘESCU NEACȘU, STELUȚA MĂDĂLINA
702 _0 $4prefaţator $aFrunzeti, Teodor
975 _0 $a338.439.6
975 _0 $a(100)
975 _0 $a631.147
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 529235 / 529235 A Împrumut Da 33
2. 529234 / 529234 L Împrumut la sala de lectură Da 33
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
A Împrumut 1
L Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 2

Lăsați un comentariu