Alimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale

Editura ASAB chat
Loc publicare Bucureşti
An 2010
Subiect Aliment chat
ISBN 9789737725837
Note Bibliografie p.587-592
storage

Conține volumele... (Nivel subset)

Tehnologii alimentare

Tehnologii alimentare

9789737725837

Constantin Banu, Violeta Nour, Elena Bărăscu...

2010

Bucureşti

ASAB

CUPRINS PREFAŢĂ 7 X. ALIMENTE CONVENŢIONALE9 1.1.Definiţii şi funcţii 9 12.Clasificare9 O. Nutrimente majore aduse de alimentele convenţionale12 1 PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI ALIMENTARE PARTICULARE15 2.1.Preparate pentru sugari şi preparate pentru continuare16 22. Alimente pe bază de cereale şi baby-foods pentru sugari (sub 12 luni) şi copii mici (1-3 ani)20 2.3. Produse alimentare utilizate în diete hipocalorice pentru scăderea în greutate26 24. Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale 28 25. Adaosuri pentru produse destinate unei alimentaţii speciale32 X ALIMENTE FUNCŢIONALE 35 3.1.Definiţii 35 3.2.Substanţele biologic active care definesc un aliment funcţional40 3.3.Rolul alimentelor funcţionale 45 3.3.1.Dezvoltarea şi creşterea organismului45 3.3.2.Reglarea proceselor metabolice de bază 47 3.3.3.Apărarea organismului faţă de stresuloxidativ49 3.3.4.Fiziologia cardiovasculară 50 3.3.5.Fiziologia gastrointestinală51 3.3.6.Performanţa cognitivă şi mentală52 3.3.7.Performanţa fizică 53 3.4.Tehnologii folosite pentru optimizarea biocomponentelor funcţionale56 4. EXEMPLE DE ALIMENTE FUNCŢIONALE 59 4.1.Alimente funcţionale de origine animală 59 4.1.1.Probiotice şi produse lactate probiotice 59 4.1.2.Carnea de vită 63 4.1.3.Peştele 64 42. Alimente funcţionale de origine vegetală 66 4.2.1.Cerealele, produse alimentare funcţionale?! 66 4.2.2.Fructele, alimente funcţionale importante 72 4.2.3.Legume ca alimente funcţionale 95 4.2.3.1. Legume considerate alimente funcţionale 96 4.2.3.2.Seminţe de in, ceaiul şi cacao ca alimente funcţionale ... 102 4.2.3.3.Alte legume cu valoare nutriţională şi terapeutică 104 5.BĂUTURI - CA ALIMENTE FUNCŢIONALE121 5.1.Sucuri naturale de fructe 121 5.2. Vinul, băutură funcţională? 121 5.3. Berea, băutură funcţională?126 5.3.1.Influenţa consumului moderat de alcool 127 5.3.2.Rolul alcoolului din bere în prevenirea bolilor cardiovasculare130 5.3.3.Rolul acidului folie, vitaminelor B, al proteinelor şi al unor elemente minerale în reducerea riscului bolilor cardiovasculare131 5.3.4.Acţiunea antioxidantă a unor componenţi din bere şi modul lor de acţiune132 5.3.5.Acţiunea anticancerigenă a unor componenţi din bere134 5.3.6. Consumul de bere şi osteoporoză 135 5.3.7. Consumul de bere şi obezitatea135 5.3.8.Berea - factor benefic pentru sistemul excretor şi tractul urinar... 136 5.3.9.Consumul moderat de bere şi starea euforizantă a consumatorilor... 136 5.3.10.Consumul moderat de bere şi diabetul 137 5.3.11.Acţiunea antimicrobiană a berii137 5.3.12.Alte acţiuni benefice ale consumului de bere137 6.SUPLIMENTE ALIMENTARE 139 6.1.Definiţia suplimentelor alimentare139 6.2.Necesitatea folosirii suplimentelor alimentare 139 6.3.Etichetarea suplimentelor alimentare 143 6.4.Consideraţii privind consumul exagerat de suplimente 143 6.5.Vitaminele din suplimentele alimentare 144 6.6.Substanţele minerale din suplimentele alimentare 157 7.ALTE SUBSTANŢE FOLOSITE ÎN SUPLIMENTELE ALIMENTARE 187 8.MODEL DE MANAGEMENT AL RISCULUI ÎN CAZUL SUPLIMENTELOR VITAMINICE Şl MINERALE 225 9.PLANTE MEDICINALE Şl ROLUL LOR ÎN FITOTERAPIE229 10.PLANTE AROMATICE Şl CONDIMENTE FOLOSITE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ Şl FITOTERAPIE 281 11.DETOXIFIEREA ORGANISMULUI 297 11.1.Scurt cuvânt înainte 297 11.2.Mecanisme de detoxifiere a organismului 301 BIBLIOGRAFIE 305

Aliment


611/614/A42; C.III.11637

    Alimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale / Constantin Banu, Violeta Nour, Elena Bărăscu... ; Constantin Banu (coordonator).- Bucureşti : ASAB , 2010.
    307 p. : il., tab., foto..- (Siguranţa alimentară).    
    Bibliografie p.587-592
    CUPRINS PREFAŢĂ 7 X. ALIMENTE CONVENŢIONALE9 1.1.Definiţii şi funcţii 9 12.Clasificare9 O. Nutrimente majore aduse de alimentele convenţionale12 1 PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI ALIMENTARE PARTICULARE15 2.1.Preparate pentru sugari şi preparate pentru continuare16 22. Alimente pe bază de cereale şi baby-foods pentru sugari (sub 12 luni) şi copii mici (1-3 ani)20 2.3. Produse alimentare utilizate în diete hipocalorice pentru scăderea în greutate26 24. Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale 28 25. Adaosuri pentru produse destinate unei alimentaţii speciale32 X ALIMENTE FUNCŢIONALE 35 3.1.Definiţii 35 3.2.Substanţele biologic active care definesc un aliment funcţional40 3.3.Rolul alimentelor funcţionale 45 3.3.1.Dezvoltarea şi creşterea organismului45 3.3.2.Reglarea proceselor metabolice de bază 47 3.3.3.Apărarea organismului faţă de stresuloxidativ49 3.3.4.Fiziologia cardiovasculară 50 3.3.5.Fiziologia gastrointestinală51 3.3.6.Performanţa cognitivă şi mentală52 3.3.7.Performanţa fizică 53 3.4.Tehnologii folosite pentru optimizarea biocomponentelor funcţionale56 4. EXEMPLE DE ALIMENTE FUNCŢIONALE 59 4.1.Alimente funcţionale de origine animală 59 4.1.1.Probiotice şi produse lactate probiotice 59 4.1.2.Carnea de vită 63 4.1.3.Peştele 64 42. Alimente funcţionale de origine vegetală 66 4.2.1.Cerealele, produse alimentare funcţionale?! 66 4.2.2.Fructele, alimente funcţionale importante 72 4.2.3.Legume ca alimente funcţionale 95 4.2.3.1. Legume considerate alimente funcţionale 96 4.2.3.2.Seminţe de in, ceaiul şi cacao ca alimente funcţionale ... 102 4.2.3.3.Alte legume cu valoare nutriţională şi terapeutică 104 5.BĂUTURI - CA ALIMENTE FUNCŢIONALE121 5.1.Sucuri naturale de fructe 121 5.2. Vinul, băutură funcţională? 121 5.3. Berea, băutură funcţională?126 5.3.1.Influenţa consumului moderat de alcool 127 5.3.2.Rolul alcoolului din bere în prevenirea bolilor cardiovasculare130 5.3.3.Rolul acidului folie, vitaminelor B, al proteinelor şi al unor elemente minerale în reducerea riscului bolilor cardiovasculare131 5.3.4.Acţiunea antioxidantă a unor componenţi din bere şi modul lor de acţiune132 5.3.5.Acţiunea anticancerigenă a unor componenţi din bere134 5.3.6. Consumul de bere şi osteoporoză 135 5.3.7. Consumul de bere şi obezitatea135 5.3.8.Berea - factor benefic pentru sistemul excretor şi tractul urinar... 136 5.3.9.Consumul moderat de bere şi starea euforizantă a consumatorilor... 136 5.3.10.Consumul moderat de bere şi diabetul 137 5.3.11.Acţiunea antimicrobiană a berii137 5.3.12.Alte acţiuni benefice ale consumului de bere137 6.SUPLIMENTE ALIMENTARE 139 6.1.Definiţia suplimentelor alimentare139 6.2.Necesitatea folosirii suplimentelor alimentare 139 6.3.Etichetarea suplimentelor alimentare 143 6.4.Consideraţii privind consumul exagerat de suplimente 143 6.5.Vitaminele din suplimentele alimentare 144 6.6.Substanţele minerale din suplimentele alimentare 157 7.ALTE SUBSTANŢE FOLOSITE ÎN SUPLIMENTELE ALIMENTARE 187 8.MODEL DE MANAGEMENT AL RISCULUI ÎN CAZUL SUPLIMENTELOR VITAMINICE Şl MINERALE 225 9.PLANTE MEDICINALE Şl ROLUL LOR ÎN FITOTERAPIE229 10.PLANTE AROMATICE Şl CONDIMENTE FOLOSITE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ Şl FITOTERAPIE 281 11.DETOXIFIEREA ORGANISMULUI 297 11.1.Scurt cuvânt înainte 297 11.2.Mecanisme de detoxifiere a organismului 301 BIBLIOGRAFIE 305.
    ISBN 9789737725837

    I Banu, Constantin
    II Nour, Violeta
    III Bărăscu, Elena

    1. Aliment

613.2
633.88
615.322


010 __ $a9789737725837
035 __ $a611/614/A42
035 __ $aC.III.11637
101 _0 $arum
102 __ $aRO
200 _0 $aAlimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale $fConstantin Banu, Violeta Nour, Elena Bărăscu... $gConstantin Banu (coordonator)
210 _# $aBucureşti $cASAB $d2010
215 __ $a307 p. $cil., tab., foto.
225 _0 $aSiguranţa alimentară
299 __ $aAlimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale
300 __ $aBibliografie p.587-592
330 __ $aCUPRINS PREFAŢĂ 7 X. ALIMENTE CONVENŢIONALE9 1.1.Definiţii şi funcţii 9 12.Clasificare9 O. Nutrimente majore aduse de alimentele convenţionale12 1 PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI ALIMENTARE PARTICULARE15 2.1.Preparate pentru sugari şi preparate pentru continuare16 22. Alimente pe bază de cereale şi baby-foods pentru sugari (sub 12 luni) şi copii mici (1-3 ani)20 2.3. Produse alimentare utilizate în diete hipocalorice pentru scăderea în greutate26 24. Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale 28 25. Adaosuri pentru produse destinate unei alimentaţii speciale32 X ALIMENTE FUNCŢIONALE 35 3.1.Definiţii 35 3.2.Substanţele biologic active care definesc un aliment funcţional40 3.3.Rolul alimentelor funcţionale 45 3.3.1.Dezvoltarea şi creşterea organismului45 3.3.2.Reglarea proceselor metabolice de bază 47 3.3.3.Apărarea organismului faţă de stresuloxidativ49 3.3.4.Fiziologia cardiovasculară 50 3.3.5.Fiziologia gastrointestinală51 3.3.6.Performanţa cognitivă şi mentală52 3.3.7.Performanţa fizică 53 3.4.Tehnologii folosite pentru optimizarea biocomponentelor funcţionale56 4. EXEMPLE DE ALIMENTE FUNCŢIONALE 59 4.1.Alimente funcţionale de origine animală 59 4.1.1.Probiotice şi produse lactate probiotice 59 4.1.2.Carnea de vită 63 4.1.3.Peştele 64 42. Alimente funcţionale de origine vegetală 66 4.2.1.Cerealele, produse alimentare funcţionale?! 66 4.2.2.Fructele, alimente funcţionale importante 72 4.2.3.Legume ca alimente funcţionale 95 4.2.3.1. Legume considerate alimente funcţionale 96 4.2.3.2.Seminţe de in, ceaiul şi cacao ca alimente funcţionale ... 102 4.2.3.3.Alte legume cu valoare nutriţională şi terapeutică 104 5.BĂUTURI - CA ALIMENTE FUNCŢIONALE121 5.1.Sucuri naturale de fructe 121 5.2. Vinul, băutură funcţională? 121 5.3. Berea, băutură funcţională?126 5.3.1.Influenţa consumului moderat de alcool 127 5.3.2.Rolul alcoolului din bere în prevenirea bolilor cardiovasculare130 5.3.3.Rolul acidului folie, vitaminelor B, al proteinelor şi al unor elemente minerale în reducerea riscului bolilor cardiovasculare131 5.3.4.Acţiunea antioxidantă a unor componenţi din bere şi modul lor de acţiune132 5.3.5.Acţiunea anticancerigenă a unor componenţi din bere134 5.3.6. Consumul de bere şi osteoporoză 135 5.3.7. Consumul de bere şi obezitatea135 5.3.8.Berea - factor benefic pentru sistemul excretor şi tractul urinar... 136 5.3.9.Consumul moderat de bere şi starea euforizantă a consumatorilor... 136 5.3.10.Consumul moderat de bere şi diabetul 137 5.3.11.Acţiunea antimicrobiană a berii137 5.3.12.Alte acţiuni benefice ale consumului de bere137 6.SUPLIMENTE ALIMENTARE 139 6.1.Definiţia suplimentelor alimentare139 6.2.Necesitatea folosirii suplimentelor alimentare 139 6.3.Etichetarea suplimentelor alimentare 143 6.4.Consideraţii privind consumul exagerat de suplimente 143 6.5.Vitaminele din suplimentele alimentare 144 6.6.Substanţele minerale din suplimentele alimentare 157 7.ALTE SUBSTANŢE FOLOSITE ÎN SUPLIMENTELE ALIMENTARE 187 8.MODEL DE MANAGEMENT AL RISCULUI ÎN CAZUL SUPLIMENTELOR VITAMINICE Şl MINERALE 225 9.PLANTE MEDICINALE Şl ROLUL LOR ÎN FITOTERAPIE229 10.PLANTE AROMATICE Şl CONDIMENTE FOLOSITE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ Şl FITOTERAPIE 281 11.DETOXIFIEREA ORGANISMULUI 297 11.1.Scurt cuvânt înainte 297 11.2.Mecanisme de detoxifiere a organismului 301 BIBLIOGRAFIE 305
462 _0 $tTehnologii alimentare
606 _0 $aAliment
675 __ $a613.2
675 __ $a633.88
675 __ $a615.322
686 __ $a611/614
701 _0 $aBanu, Constantin
701 _0 $aNour, Violeta
701 _0 $aBărăscu, Elena
975 _0 $a613.2
975 _0 $a633.88
975 _0 $a615.322
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 523489 / 523489 L Împrumut la sala de lectură Da 611/614
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
L Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 1

Lăsați un comentariu