Economia comestibilă : poveşti despre mâncare care îţi vor shimba felul de a vedea lumea

Autor chat
Editura Polirom chat
Loc publicare Iaşi
An 2023
Subiect Economie chat
Gastronomie chat
ISBN 9789734692873
Note Note
Index

33/C38; C.II.44484

CHANG, HA-JOON
    Economia comestibilă : poveşti despre mâncare care îţi vor shimba felul de a vedea lumea / Ha-Joon Chang ; traducere din limba engleză de Ioana Avădanei.- Iaşi : Polirom , 2023.
    304 p..    
    Note
    Index
    Cuprins Introducere. Usturoiul în care bulbul puturos întemeiază Coreea, îi înspăimântă pe britanici şi vă explică de ce veţi dori să citiţi această carte /11 Partea întâi. DEPĂŞIREA PREJUDECĂŢILOR 1.Ghinda. În care porcii mâncători de ghinde din sudul Spaniei şi coreenii iubitori de ghinde vă arată cum cultura nu e atât de importantă pe cât credeţi în determinarea rezultatelor economice / 37 2. Bama. În care „păstaia” dezvăluie cât de obtuză şi de amăgitoare este teoria pieţei libere / 50 3.Nuca-de-cocos. În care fructul brun dezvăluie de ce e greşit să credem că diverse popoare „brune” sunt sărace fiindcă nu muncesc din greu / 62 Partea a doua. SPORIREA PRODUCTIVITĂŢII 4.Anşoa. În care peştişorul care aducea ţărilor nu doar arome bogate, ci şi bogăţii fabuloase se dovedeşte a fi un ambasador al industrializării / 75 5. Prawns - sau creveţi? În care crustaceul se arată a fi o insectă deghizată, care ne spune de ce ţările în curs de dezvoltare au nevoie de protecţionism împotriva concurenţei străine superioare / 86 6. Tăiţeii. În care povestea îngemănată a două naţii obsedate de tăiţei ne face să ne revizuim părerea despre antreprenoriat şi despre succesul corporatist / 96 7.Morcovul. În care ideea odinioară scandaloasă că un morcov poate fi portocaliu ne ajută să vedem de ce şi cum trebuie să corectăm sistemul de brevete / 111 Partea a treia. O SITUAŢIE GLOBALĂ MAI BUNĂ 8.Carnea de vită. În care cea mai controversată carne dezvăluie cum comerţul liber nu înseamnă libertate pentru toţi / 123 9.Banana. În care cel mai productiv fruct din lume ne spune cum corporaţiile internaţionale pot fi influenţe pozitive pentru ţările în curs de dezvoltare, dar numai dacă sunt folosite cum trebuie / 140 10.Coca-cola. În care o băutură ce aduce cu o trupă rock îmbătrânită ne spune de ce atâtea ţări în curs de dezvoltare nu sunt mulţumite de ideologia economică dominantă / 156 Partea a patra. TRAIUL LAOLALTĂ 11.Secara. În care această cereală tipic nord-europeană lămureşte câteva neînţelegeri cu privire la statul social / 173 12. Carnea de pui. În care pasărea pe care tuturor le place să o mănânce, dar pe care nimeni nu o ia în serios ne învaţă adevărata semnificaţie a egalităţii şi corectitudinii economice / 185 13.Ardeiul iute. În care năstruşnica bacă ne ajută să vedem cum munca de îngrijire este neglijată şi subevaluată, deşi stă la temelia economiei şi societăţii noastre / 197 Partea a cincea. CU GÂNDUL LA VIITOR 14.Limeta. În care marina militară britanică împreună cu băutura naţională a Braziliei ne ajută să chibzuim la provocările aduse de schimbările climatice / 213 15. Mirodeniile. în care aflăm cum piperul negru, scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele au dat naştere corporaţiei moderne, care a dus capitalismul pe culmile succesului, dar acum îl strangulează lent / 226 16.Căpşuna. În care fructul care nu este fruct ne ajută să chibzuim la ascensiunea roboţilor şi la viitorul muncii / 236 17.Ciocolata. În care tableta de ciocolată cu lapte dezvăluie secretul prosperităţii economice elveţiene, care nu prea are de-a face cu discreţia băncilor sau cu turismul de lux / 248 Concluzie. Cum să mâncăm (economia) mai bine / 261 Mulţumiri / 269 Note / 275 Index / 295.
    ISBN 9789734692873

    I Avădanei, Ioana(traducător)

    1. Economie
    2. Gastronomie

330.1:641.5

299 __ $aEconomia comestibilă : poveşti despre mâncare care îţi vor shimba felul de a vedea lumea
955 __ $a1
200 __ $aEconomia comestibilă $epoveşti despre mâncare care îţi vor shimba felul de a vedea lumea $fHa-Joon Chang $gtraducere din limba engleză de Ioana Avădanei $bCarte tipărită
700 __ $aCHANG, HA-JOON
702 __ $4traducător $aAvădanei, Ioana
010 __ $a9789734692873
035 __ $a33/C38
035 __ $aC.II.44484
675 __ $a330.1:641.5
606 __ $aEconomie
606 __ $aGastronomie
686 __ $a33
101 __ $arum
102 __ $aRomania
210 __ $aIaşi $cPolirom $d2023
215 __ $a304 p.
300 __ $aNote
300 __ $aIndex
330 __ $aCuprins Introducere. Usturoiul în care bulbul puturos întemeiază Coreea, îi înspăimântă pe britanici şi vă explică de ce veţi dori să citiţi această carte /11 Partea întâi. DEPĂŞIREA PREJUDECĂŢILOR 1.Ghinda. În care porcii mâncători de ghinde din sudul Spaniei şi coreenii iubitori de ghinde vă arată cum cultura nu e atât de importantă pe cât credeţi în determinarea rezultatelor economice / 37 2. Bama. În care „păstaia” dezvăluie cât de obtuză şi de amăgitoare este teoria pieţei libere / 50 3.Nuca-de-cocos. În care fructul brun dezvăluie de ce e greşit să credem că diverse popoare „brune” sunt sărace fiindcă nu muncesc din greu / 62 Partea a doua. SPORIREA PRODUCTIVITĂŢII 4.Anşoa. În care peştişorul care aducea ţărilor nu doar arome bogate, ci şi bogăţii fabuloase se dovedeşte a fi un ambasador al industrializării / 75 5. Prawns - sau creveţi? În care crustaceul se arată a fi o insectă deghizată, care ne spune de ce ţările în curs de dezvoltare au nevoie de protecţionism împotriva concurenţei străine superioare / 86 6. Tăiţeii. În care povestea îngemănată a două naţii obsedate de tăiţei ne face să ne revizuim părerea despre antreprenoriat şi despre succesul corporatist / 96 7.Morcovul. În care ideea odinioară scandaloasă că un morcov poate fi portocaliu ne ajută să vedem de ce şi cum trebuie să corectăm sistemul de brevete / 111 Partea a treia. O SITUAŢIE GLOBALĂ MAI BUNĂ 8.Carnea de vită. În care cea mai controversată carne dezvăluie cum comerţul liber nu înseamnă libertate pentru toţi / 123 9.Banana. În care cel mai productiv fruct din lume ne spune cum corporaţiile internaţionale pot fi influenţe pozitive pentru ţările în curs de dezvoltare, dar numai dacă sunt folosite cum trebuie / 140 10.Coca-cola. În care o băutură ce aduce cu o trupă rock îmbătrânită ne spune de ce atâtea ţări în curs de dezvoltare nu sunt mulţumite de ideologia economică dominantă / 156 Partea a patra. TRAIUL LAOLALTĂ 11.Secara. În care această cereală tipic nord-europeană lămureşte câteva neînţelegeri cu privire la statul social / 173 12. Carnea de pui. În care pasărea pe care tuturor le place să o mănânce, dar pe care nimeni nu o ia în serios ne învaţă adevărata semnificaţie a egalităţii şi corectitudinii economice / 185 13.Ardeiul iute. În care năstruşnica bacă ne ajută să vedem cum munca de îngrijire este neglijată şi subevaluată, deşi stă la temelia economiei şi societăţii noastre / 197 Partea a cincea. CU GÂNDUL LA VIITOR 14.Limeta. În care marina militară britanică împreună cu băutura naţională a Braziliei ne ajută să chibzuim la provocările aduse de schimbările climatice / 213 15. Mirodeniile. în care aflăm cum piperul negru, scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele au dat naştere corporaţiei moderne, care a dus capitalismul pe culmile succesului, dar acum îl strangulează lent / 226 16.Căpşuna. În care fructul care nu este fruct ne ajută să chibzuim la ascensiunea roboţilor şi la viitorul muncii / 236 17.Ciocolata. În care tableta de ciocolată cu lapte dezvăluie secretul prosperităţii economice elveţiene, care nu prea are de-a face cu discreţia băncilor sau cu turismul de lux / 248 Concluzie. Cum să mâncăm (economia) mai bine / 261 Mulţumiri / 269 Note / 275 Index / 295
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 593187 / 593187 L Împrumut la sala de lectură Da 33
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
L Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 1

Lăsați un comentariu