Influenţa vitaminei E asupra stresului oxidativ în diabetul zaharat şi în cancerul de cap şi gît

Autor chat
Editura Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” chat
Loc publicare Iași
An 2012
Subiect Vitamină (biochimie) chat
Biochimie chat
Oxidare (biochimie) chat
Diabet zaharat (patologie umană) chat
Cancer (patologie umană) chat
Vitamină (fiziologie umană) chat
Radical liber (chimie) chat
ISBN 9789737037992
Note Bibliogr. p. 329-348
Anexe

57/59/O-15; C.III.12603

OBOROCEANU, TEODOR
    Influenţa vitaminei E asupra stresului oxidativ în diabetul zaharat şi în cancerul de cap şi gît / Teodor Oboroceanu ; referenți științifici: Luminița Jerca, Vlad Artenie.- Iași : Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” , 2012.
    349 p. : fig, tab..    
    Bibliogr. p. 329-348
    Anexe
    CUPRINS CUVÎNT INTRODUCTIV9 INTRODUCERE 15 1.STADIUL CUNOAŞTERII ACTUALE 23 1.1.Tipuri de radicali liberi 25 1.1.1. Radicali liberi bazaţi pe oxigen (SRO) 25 1.1.2. Radicali liberi bazaţi pe azot (SRN) 28 1.2.Consideraţii generale privind radicalii liberi (RL)28 1.2.1.Proprietăţi ale RL 28 1.2.2.Moduri de apariţie a RL în organism29 1.3.Mecanisme celulare de protecţie împotriva RL31 1.3.1.Mecanisme enzimatice (SOD, CAT, GPx) 31 1.3.2.Intervenţia micromoleculelor antioxidante (vitamina C, E, GSH)35 1.4.Consideraţii privind radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat şi cancer 36 1.4.1.Radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat36 1.4.1.1.Etiopatogeneza diabetului şi stresul oxidativ 36 1.4.1.2.Lipoperoxidarea şi diabetul zaharat 38 1.4.1.3.Diabetul zaharat şi statusul oxidant39 1.4.1.4.Sursele de specii reactive ale oxigenului (SRO) .... 40 1.4.1.5.Markerii leziunilor tisulare glicooxidative41 1.4.1.6.Stresul oxidativ în complicaţiile cronice42 1.4.1.7.Investigarea tulburărilor metabolismului glucidic asociate cu diabetul zaharat (sindrom hiperglicemic) 43 1.4.1.8.Modificări biochimice în cazul diabetului zaharat, ce implică stresul oxidativ45 1.4.2.Radicalii liberi (RL) în cancer53 1.4.2.1.SRO 54 1.4.2.2.SRO în promovarea cancerului54 1.4.2.3.Stresul oxidativ al ADN în carcinogeneză 56 1.4.2.4.Alterarea oxidativă a ADN în stadiul de iniţiere a cancerului 57 1.4.2.5.Alterarea oxidativă ADN în stadiul de promovare a cancerului 59 1.4.2.6.SRO, mutaţiile cromozomale şi factorii clastrogeni 62 1.4.2.7.Aspecte clinice ale stresului oxidativ al ADN în cancer65 2.MATERIALE ŞI METODE (CONTRIBUŢII PERSONALE) 67 2.1.Materiale şi metode folosite în cazul diabetului zaharat 69 2.1.1.Loturi de animale (caracteristici, descriere)69 2.1.2.Modelul experimental: hamsterul, avantaje 71 2.1.3.Inducerea diabetului zaharat experimental 71 2.1.4.Dieta hamsterilor 73 2.1.5.Sacrificarea animalelor de laborator şi prelevarea probelor biologice 75 2.1.6.Tehnici folosite în cazul diabetului zaharat 76 2.1.7.Calcule statistice (metode aplicate) 101 2.2.Materiale şi metode folosite în cazul cancerului 102 2.2.1.Loturi de pacienţi (caracteristici, descriere) 102 2.2.2.Sudiul experimental: cancerul de cap şi git, versus alte modele 104 2.2.3.Dieta şi administrarea vitaminei E la participanţi 108 2.2.4.Prelevarea şi conservarea probelor biologice (sînge) 110 2.2.5.Tehnici folosite în cazul cancerului 111 2.2.6.Metode statistice aplicate 122 3.REZULTATE 125 3.1.Efectele suplimentării dietei cu vitamina E, asupra metabolismului hamsterilor în DZ 127 3.1.1.Valorile greutăţii corporale127 3.1.2.Valorile glicemiei 129 3.1.3.Valorile parametrilor stresului oxidativ 131 3.1.4.Valorile parametrilor metabolismului lipidic 139 3.1.5.Valorile indicelui aterogen (IA) 149 3.2.Efectul suplimentării dietei cu vitamina E şi seminţe de in în DZ, asupra metabolismului hamsterilor150 3.2.1.Valorile greutăţii corporale150 3.2.2.Valorile glicemiei152 3.2.3.Valorile parametrilor stresului oxidativ 163 3.2.4.Valorile parametrilor metabolismului lipidic 173 3.2.5.Valorile indicelui aterogen (IA) 174 3.3.Corelaţii între parametrii determinaţi în lotul DZ suplimentat:174 3.3.1.cu vitamina E 174 3.3.2.cu asocierea seminţe de in - vitamina E 175 3.4.Suplimentarea dietei cu vitamina E în cancer177 3.4.1.Evoluţia valorilor parmetrilor stresului oxidativ 177 3.4.2.Evoluţia valorilor calciului, hemoglobinei şi proteinelor totale183 3.4.3.Evoluţia valorilor parametrilor metabolismului lipidic 187 3.4.4.Analiza valorilor parametrilor studiaţi cu grafice ’’Box plot” şi statistica între loturile de studiu 191 3.4.5.Corelaţii între parametrii determinaţi în cadrul fiecărui lot de studiu231 4.INTERPRETAREA DATELOR ŞI CONCLUZII241 4.1.Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la hamsteri cu DZ 243 4.1.1.Interpretarea datelor în cazul suplimentării dietei exclusiv cu vitamina E243 4.1.2.Interpretarea datelor în cazul suplimentării mixte a dietei cu seminţe de in şi vitamina E 251 4.2.Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la pacienţii cu cancer262 4.3.Concluzii270 Glosar abrevieri273 Anexa 1. 279 Anexa 2. 285 Anexa 3. 293 Anexa 4. 321 Anexa 5. 325 Bibliografie 329.
    ISBN 9789737037992

    I Jerca, Luminița(referent ştiinţific)
    II Artenie, Vlad(referent ştiinţific)

    1. Vitamină (biochimie)
    2. Biochimie
    3. Oxidare (biochimie)
    4. Diabet zaharat (patologie umană)
    5. Cancer (patologie umană)
    6. Vitamină (fiziologie umană)
    7. Radical liber (chimie)

577.16:616.379-008.64
577.16:616-006.04
542.943:577.1


299 __ $aInfluenţa vitaminei E asupra stresului oxidativ în diabetul zaharat şi în cancerul de cap şi gît
975 __ $a577.16 $a-008.64 $a542.943 $a-006.04
200 __ $aInfluenţa vitaminei E asupra stresului oxidativ în diabetul zaharat şi în cancerul de cap şi gît $fTeodor Oboroceanu $greferenți științifici: Luminița Jerca, Vlad Artenie $bCarte tipărită
700 __ $aOBOROCEANU, TEODOR
702 __ $4referent ştiinţific $aJerca, Luminița
702 __ $4referent ştiinţific $aArtenie, Vlad
010 __ $a9789737037992
035 __ $a57/59/O-15
035 __ $aC.III.12603
675 __ $a577.16:616.379-008.64
675 __ $a577.16:616-006.04
675 __ $a542.943:577.1
686 __ $a55/59
606 __ $aVitamină (biochimie)
606 __ $aBiochimie
606 __ $aOxidare (biochimie)
606 __ $aDiabet zaharat (patologie umană)
606 __ $aCancer (patologie umană)
606 __ $aVitamină (fiziologie umană)
606 __ $aRadical liber (chimie)
101 __ $arum
102 __ $aRomania
210 __ $aIași $cEditura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” $d2012
215 __ $a349 p. $cfig, tab.
300 __ $aBibliogr. p. 329-348
300 __ $aAnexe
330 __ $aCUPRINS CUVÎNT INTRODUCTIV9 INTRODUCERE 15 1.STADIUL CUNOAŞTERII ACTUALE 23 1.1.Tipuri de radicali liberi 25 1.1.1. Radicali liberi bazaţi pe oxigen (SRO) 25 1.1.2. Radicali liberi bazaţi pe azot (SRN) 28 1.2.Consideraţii generale privind radicalii liberi (RL)28 1.2.1.Proprietăţi ale RL 28 1.2.2.Moduri de apariţie a RL în organism29 1.3.Mecanisme celulare de protecţie împotriva RL31 1.3.1.Mecanisme enzimatice (SOD, CAT, GPx) 31 1.3.2.Intervenţia micromoleculelor antioxidante (vitamina C, E, GSH)35 1.4.Consideraţii privind radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat şi cancer 36 1.4.1.Radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat36 1.4.1.1.Etiopatogeneza diabetului şi stresul oxidativ 36 1.4.1.2.Lipoperoxidarea şi diabetul zaharat 38 1.4.1.3.Diabetul zaharat şi statusul oxidant39 1.4.1.4.Sursele de specii reactive ale oxigenului (SRO) .... 40 1.4.1.5.Markerii leziunilor tisulare glicooxidative41 1.4.1.6.Stresul oxidativ în complicaţiile cronice42 1.4.1.7.Investigarea tulburărilor metabolismului glucidic asociate cu diabetul zaharat (sindrom hiperglicemic) 43 1.4.1.8.Modificări biochimice în cazul diabetului zaharat, ce implică stresul oxidativ45 1.4.2.Radicalii liberi (RL) în cancer53 1.4.2.1.SRO 54 1.4.2.2.SRO în promovarea cancerului54 1.4.2.3.Stresul oxidativ al ADN în carcinogeneză 56 1.4.2.4.Alterarea oxidativă a ADN în stadiul de iniţiere a cancerului 57 1.4.2.5.Alterarea oxidativă ADN în stadiul de promovare a cancerului 59 1.4.2.6.SRO, mutaţiile cromozomale şi factorii clastrogeni 62 1.4.2.7.Aspecte clinice ale stresului oxidativ al ADN în cancer65 2.MATERIALE ŞI METODE (CONTRIBUŢII PERSONALE) 67 2.1.Materiale şi metode folosite în cazul diabetului zaharat 69 2.1.1.Loturi de animale (caracteristici, descriere)69 2.1.2.Modelul experimental: hamsterul, avantaje 71 2.1.3.Inducerea diabetului zaharat experimental 71 2.1.4.Dieta hamsterilor 73 2.1.5.Sacrificarea animalelor de laborator şi prelevarea probelor biologice 75 2.1.6.Tehnici folosite în cazul diabetului zaharat 76 2.1.7.Calcule statistice (metode aplicate) 101 2.2.Materiale şi metode folosite în cazul cancerului 102 2.2.1.Loturi de pacienţi (caracteristici, descriere) 102 2.2.2.Sudiul experimental: cancerul de cap şi git, versus alte modele 104 2.2.3.Dieta şi administrarea vitaminei E la participanţi 108 2.2.4.Prelevarea şi conservarea probelor biologice (sînge) 110 2.2.5.Tehnici folosite în cazul cancerului 111 2.2.6.Metode statistice aplicate 122 3.REZULTATE 125 3.1.Efectele suplimentării dietei cu vitamina E, asupra metabolismului hamsterilor în DZ 127 3.1.1.Valorile greutăţii corporale127 3.1.2.Valorile glicemiei 129 3.1.3.Valorile parametrilor stresului oxidativ 131 3.1.4.Valorile parametrilor metabolismului lipidic 139 3.1.5.Valorile indicelui aterogen (IA) 149 3.2.Efectul suplimentării dietei cu vitamina E şi seminţe de in în DZ, asupra metabolismului hamsterilor150 3.2.1.Valorile greutăţii corporale150 3.2.2.Valorile glicemiei152 3.2.3.Valorile parametrilor stresului oxidativ 163 3.2.4.Valorile parametrilor metabolismului lipidic 173 3.2.5.Valorile indicelui aterogen (IA) 174 3.3.Corelaţii între parametrii determinaţi în lotul DZ suplimentat:174 3.3.1.cu vitamina E 174 3.3.2.cu asocierea seminţe de in - vitamina E 175 3.4.Suplimentarea dietei cu vitamina E în cancer177 3.4.1.Evoluţia valorilor parmetrilor stresului oxidativ 177 3.4.2.Evoluţia valorilor calciului, hemoglobinei şi proteinelor totale183 3.4.3.Evoluţia valorilor parametrilor metabolismului lipidic 187 3.4.4.Analiza valorilor parametrilor studiaţi cu grafice ’’Box plot” şi statistica între loturile de studiu 191 3.4.5.Corelaţii între parametrii determinaţi în cadrul fiecărui lot de studiu231 4.INTERPRETAREA DATELOR ŞI CONCLUZII241 4.1.Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la hamsteri cu DZ 243 4.1.1.Interpretarea datelor în cazul suplimentării dietei exclusiv cu vitamina E243 4.1.2.Interpretarea datelor în cazul suplimentării mixte a dietei cu seminţe de in şi vitamina E 251 4.2.Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la pacienţii cu cancer262 4.3.Concluzii270 Glosar abrevieri273 Anexa 1. 279 Anexa 2. 285 Anexa 3. 293 Anexa 4. 321 Anexa 5. 325 Bibliografie 329
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 573556 / 573556 A Împrumut Da O-15
2. 573555 / 573555 L Împrumut la sala de lectură Da O-15
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
A Împrumut 1
L Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 2

Lăsați un comentariu