Autor | OBOROCEANU, TEODOR chat |
Editura | Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” chat |
Loc publicare | Iași |
An | 2012 |
Subiect | Vitamină (biochimie) chat |
Biochimie chat | |
Oxidare (biochimie) chat | |
Diabet zaharat (patologie umană) chat | |
Cancer (patologie umană) chat | |
Vitamină (fiziologie umană) chat | |
Radical liber (chimie) chat | |
ISBN | 9789737037992 |
Note | Bibliogr. p. 329-348 |
Anexe |
Titlu | |
Titlu | Influenţa vitaminei E asupra stresului oxidativ în diabetul zaharat şi în cancerul de cap şi gît |
Indici CZU | |
Indice de bază CZU | 577.16 |
-008.64 | |
542.943 | |
-006.04 | |
Titlu / Menţiuni de responsabilitate | |
Titlu | Influenţa vitaminei E asupra stresului oxidativ în diabetul zaharat şi în cancerul de cap şi gît |
Prima menţ. de resp. | Teodor Oboroceanu |
Urm. menţ. de responsabilitate | referenți științifici: Luminița Jerca, Vlad Artenie |
Desemnarea gen. a materialului | Carte tipărită |
Nume de persoană / resp. intelectuală primară | |
Autor principal | OBOROCEANU, TEODOR |
Nume de persoană / resp. intelectuală secundară | |
Cod de legătură | referent ştiinţific |
Autor secundar | Jerca, Luminița |
Cod de legătură | referent ştiinţific |
Autor secundar | Artenie, Vlad |
ISBN | |
Număr ISBN | 9789737037992 |
Alt sistem de control al numerelor | |
Cotă | 57/59/O-15 |
C.III.12603 | |
Număr (indice) CZU | |
Număr (indice) CZU | 577.16:616.379-008.64 |
577.16:616-006.04 | |
542.943:577.1 | |
Alte clasificări | |
Alte clasificări - Numărul clasei | 55/59 |
Vedetă de subiect ca subiect | |
Subiect | Vitamină (biochimie) |
Biochimie | |
Oxidare (biochimie) | |
Diabet zaharat (patologie umană) | |
Cancer (patologie umană) | |
Vitamină (fiziologie umană) | |
Radical liber (chimie) | |
Limba resursei | |
Limba textului | rum |
Ţara de publicare sau producţie | |
Ţara de publicare | Romania |
Publicare, distribuţie | |
Loc publicare | Iași |
Editura | Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” |
Data publicării | 2012 |
Descriere fizică | |
Desemnarea specifica a mat. | 349 p. |
Alte detalii fizice | fig, tab. |
Notă generală | |
Textul notei | Bibliogr. p. 329-348 |
Anexe | |
Notă de rezumat/abstract | |
Abstract/Sumar | CUPRINS CUVÎNT INTRODUCTIV9 INTRODUCERE 15 1.STADIUL CUNOAŞTERII ACTUALE 23 1.1.Tipuri de radicali liberi 25 1.1.1. Radicali liberi bazaţi pe oxigen (SRO) 25 1.1.2. Radicali liberi bazaţi pe azot (SRN) 28 1.2.Consideraţii generale privind radicalii liberi (RL)28 1.2.1.Proprietăţi ale RL 28 1.2.2.Moduri de apariţie a RL în organism29 1.3.Mecanisme celulare de protecţie împotriva RL31 1.3.1.Mecanisme enzimatice (SOD, CAT, GPx) 31 1.3.2.Intervenţia micromoleculelor antioxidante (vitamina C, E, GSH)35 1.4.Consideraţii privind radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat şi cancer 36 1.4.1.Radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat36 1.4.1.1.Etiopatogeneza diabetului şi stresul oxidativ 36 1.4.1.2.Lipoperoxidarea şi diabetul zaharat 38 1.4.1.3.Diabetul zaharat şi statusul oxidant39 1.4.1.4.Sursele de specii reactive ale oxigenului (SRO) .... 40 1.4.1.5.Markerii leziunilor tisulare glicooxidative41 1.4.1.6.Stresul oxidativ în complicaţiile cronice42 1.4.1.7.Investigarea tulburărilor metabolismului glucidic asociate cu diabetul zaharat (sindrom hiperglicemic) 43 1.4.1.8.Modificări biochimice în cazul diabetului zaharat, ce implică stresul oxidativ45 1.4.2.Radicalii liberi (RL) în cancer53 1.4.2.1.SRO 54 1.4.2.2.SRO în promovarea cancerului54 1.4.2.3.Stresul oxidativ al ADN în carcinogeneză 56 1.4.2.4.Alterarea oxidativă a ADN în stadiul de iniţiere a cancerului 57 1.4.2.5.Alterarea oxidativă ADN în stadiul de promovare a cancerului 59 1.4.2.6.SRO, mutaţiile cromozomale şi factorii clastrogeni 62 1.4.2.7.Aspecte clinice ale stresului oxidativ al ADN în cancer65 2.MATERIALE ŞI METODE (CONTRIBUŢII PERSONALE) 67 2.1.Materiale şi metode folosite în cazul diabetului zaharat 69 2.1.1.Loturi de animale (caracteristici, descriere)69 2.1.2.Modelul experimental: hamsterul, avantaje 71 2.1.3.Inducerea diabetului zaharat experimental 71 2.1.4.Dieta hamsterilor 73 2.1.5.Sacrificarea animalelor de laborator şi prelevarea probelor biologice 75 2.1.6.Tehnici folosite în cazul diabetului zaharat 76 2.1.7.Calcule statistice (metode aplicate) 101 2.2.Materiale şi metode folosite în cazul cancerului 102 2.2.1.Loturi de pacienţi (caracteristici, descriere) 102 2.2.2.Sudiul experimental: cancerul de cap şi git, versus alte modele 104 2.2.3.Dieta şi administrarea vitaminei E la participanţi 108 2.2.4.Prelevarea şi conservarea probelor biologice (sînge) 110 2.2.5.Tehnici folosite în cazul cancerului 111 2.2.6.Metode statistice aplicate 122 3.REZULTATE 125 3.1.Efectele suplimentării dietei cu vitamina E, asupra metabolismului hamsterilor în DZ 127 3.1.1.Valorile greutăţii corporale127 3.1.2.Valorile glicemiei 129 3.1.3.Valorile parametrilor stresului oxidativ 131 3.1.4.Valorile parametrilor metabolismului lipidic 139 3.1.5.Valorile indicelui aterogen (IA) 149 3.2.Efectul suplimentării dietei cu vitamina E şi seminţe de in în DZ, asupra metabolismului hamsterilor150 3.2.1.Valorile greutăţii corporale150 3.2.2.Valorile glicemiei152 3.2.3.Valorile parametrilor stresului oxidativ 163 3.2.4.Valorile parametrilor metabolismului lipidic 173 3.2.5.Valorile indicelui aterogen (IA) 174 3.3.Corelaţii între parametrii determinaţi în lotul DZ suplimentat:174 3.3.1.cu vitamina E 174 3.3.2.cu asocierea seminţe de in - vitamina E 175 3.4.Suplimentarea dietei cu vitamina E în cancer177 3.4.1.Evoluţia valorilor parmetrilor stresului oxidativ 177 3.4.2.Evoluţia valorilor calciului, hemoglobinei şi proteinelor totale183 3.4.3.Evoluţia valorilor parametrilor metabolismului lipidic 187 3.4.4.Analiza valorilor parametrilor studiaţi cu grafice ’’Box plot” şi statistica între loturile de studiu 191 3.4.5.Corelaţii între parametrii determinaţi în cadrul fiecărui lot de studiu231 4.INTERPRETAREA DATELOR ŞI CONCLUZII241 4.1.Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la hamsteri cu DZ 243 4.1.1.Interpretarea datelor în cazul suplimentării dietei exclusiv cu vitamina E243 4.1.2.Interpretarea datelor în cazul suplimentării mixte a dietei cu seminţe de in şi vitamina E 251 4.2.Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la pacienţii cu cancer262 4.3.Concluzii270 Glosar abrevieri273 Anexa 1. 279 Anexa 2. 285 Anexa 3. 293 Anexa 4. 321 Anexa 5. 325 Bibliografie 329 |
Barcode/Nr. Inventar | Număr/Ediție | Localizare | Regim resursa | Disponibil | Cota | |
---|---|---|---|---|---|---|
1. | 573556 / 573556 | A | Împrumut | Da | O-15 | |
2. | 573555 / 573555 | L | Împrumut la sala de lectură | Da | O-15 |
Gestiune | Regim imprumut | Ex. | Acțiune |
---|---|---|---|
A | Împrumut | 1 |
|
L | Împrumut la sala de lectură | 1 |
|