Autor | MENCINICOPSCHI, GHEORGHE chat |
Editura | Medicală chat |
Loc publicare | București |
An | 2020 |
Subiect | Boală gastrointestinală (igienă alimentară) chat |
Dietetică (sănătate şi igienă personală) chat | |
Fermă agricolă chat | |
Gluten chat | |
Alergie (patologie umană) chat | |
ISBN | 9789733907893 |
Note | Bibliogr. p. 367-373 |
Titlu | |
Titlu | Cerealele glutenice şi boala celiacă : sau când grâul poate să ne îmbolnăvească |
[nedefinit] | 1 |
Titlu / Menţiuni de responsabilitate | |
Titlu | Cerealele glutenice şi boala celiacă |
Alte informaţii la titlu | sau când grâul poate să ne îmbolnăvească |
Desemnarea gen. a materialului | Carte tipărită |
Prima menţ. de resp. | prof. univ. dr. h.c. Gheorghe Mencinicopschi |
Nume de persoană / resp. intelectuală primară | |
Autor principal | MENCINICOPSCHI, GHEORGHE |
ISBN | |
Număr ISBN | 9789733907893 |
Alt sistem de control al numerelor | |
Cotă | 616/618/M58 |
C.III.13200 | |
Număr (indice) CZU | |
Număr (indice) CZU | 616.34:664.236 |
631.1:616.34 | |
Alte clasificări | |
Alte clasificări - Numărul clasei | 61 |
Vedetă de subiect ca subiect | |
Subiect | Boală gastrointestinală (igienă alimentară) |
Dietetică (sănătate şi igienă personală) | |
Fermă agricolă | |
Gluten | |
Alergie (patologie umană) | |
Limba resursei | |
Limba textului | rum |
Ţara de publicare sau producţie | |
Ţara de publicare | Romania |
Publicare, distribuţie | |
Loc publicare | București |
Editura | Medicală |
Data publicării | 2020 |
Descriere fizică | |
Desemnarea specifica a mat. | 373 p. |
Alte detalii fizice | fig., tab. |
Notă generală | |
Textul notei | Bibliogr. p. 367-373 |
Notă de rezumat/abstract | |
Abstract/Sumar | CUPRINS DICŢIONAR DE TERMENI 9 1.OMUL - O ABORDARE HOLISTICĂ 13 2.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA CORPULUI UMAN (scurtă prezentare) 17 2.1.Celula umană (structură şi fiziologie) 18 2.1.1.Nucleul celular 20 2.1.1.1.Epigenetica - Nutrigenomica 23 2.1.2.Membrane celulare 25 2.1.2.1.Mitocondria şi diabetul zaharat tip 1 insulinodepen- dent(DZl) 35 2.1.3.Comunicaţia celulelor cu mediul înconjurător 36 2.1.4.Comunicaţia celulelor între ele 37 2.1.5.Comunicarea între celule la distanţă 38 2.1.6.Apoptoza 42 2.1.7.Matricea extracelulară 43 2.1.8.Metabolismul şi compoziţia chimică a celulelor şi organismului 44 2.1.8.1.Apa (H20) 45 2.1.8.2.Mineralele 47 2.1.8.3.Vitaminele 47 2.1.8.4.Glucidele (zaharurile) 48 2.1.8.5.Lipidele (grăsimile) 49 2.1.8.6.Proteinele 54 2.1.8.7.Nucleotidele 59 2.1.8.8.Amfibolismul celular 60 2.2.Sistemul digestiv 70 2.2.1.Gura 73 2.2.2.Stomacul 76 2.2.3.Intestinul subţire 80 2.2.3.1.Structura intestinului subţire 83 2.2.3.2.Funcţiile fiziologice ale intestinului subţire 87 2.2.3.3.Microbiota - ecosistem bacterian asociat intestinului subţire 87 2.2.3.4.Sistemele de apărare ale intestinului subţire 98 2.2.3.5.Sindromul intestinului permeabil100 2.2.4.Intestinul gros108 2.2.5.Plămânii108 4 CEREALELE GLUTENICE ŞI BOALA CELIACĂ 2.3. Sistemul imunitar 109 2.3.1.Răspunsul imunitar109 2.3.2.Caracteristicile principale ale răspunsului imunitar117 2.3.3.Interacţiuni între sistemul imunitar, nervos şi endocrin119 3.ALIMENTUL ŞI ALIMENTAŢIA (EPIGENETICA) 123 3.1.Alimentaţia omului în decursul timpului129 3.1.1.Alimentaţia omului preistoric (paleo)129 3.1.2.Perioada neolitică131 3.1.3.Epoca modernă131 3.1.4.Co-evoluţia omului cu alimentele135 3.1.5.Consecinţele tratării termice a alimentelor137 3.2.Calitatea alimentului - Nutriţie vs. Nutriţionism142 3.2.1.Profilul nutriţional al alimentului şi fenotipul nutriţional al consumatorului142 3.2.1.1.Calitatea senzorială a alimentului145 3.2.1.2.Calitatea nutriţională a alimentului149 3.3.Descrierea câtorva alimente moderne174 3.3.1.Cerealele174 3.3.I.I.Evoluţia cerealelor de la cerealele primitive la cerea¬lele moderne177 4.INTOLERANŢE ŞI ALERGII ALIMENTARE 187 4.1.Alergiile alimentare187 4.2.Insuficienţele enzimatice189 4.3.Reacţiile farmacologice189 4.4.Alte răspunsuri non-definite idiosincrazic190 5.AVERSIUNILE ALIMENTARE191 5.1.Hiperventilaţia - pattern respirator192 5.2.Relaţia minte-corp193 5.2.1.Intoleranţele alimentare şi efectele lor emoţional - comportamentale193 6.REACŢII ADVERSE GENERATE DE ALIMENTE CE CONŢIN SUBSTANŢE PERICULOASE ŞI GERMENI PATOGENI199 6.1.Agenţii chimici199 6.2.Alimente care conţin toxine naturale201 6.3.Gastroenteritele bacteriene-203 6.4.Gastroenteritele virale205 Cuprins 5 7.DESCRIEREA UNOR ALERGII ALIMENTARE 207 7.1.Boala celiacă (BC)207 7.1.1.Patogeneza bolii celiace (BC) 208 7.1.2.Tabloul clinic al bolii celiace (BC) 220 7.2.Boli asociate bolii celiace234 7.2.1.Diabetul zaharat şi boala celiacă 234 7.2.2.Tiroidita autoimună (Hashimoto)245 7.2.3.Anafilaxia dependentă de grâu indusă de exerciţiile fizice - WDEIA 246 7.2.4.Sindromul Down (Trisomia 21) 247 7.2.5.Deficitul selectiv de imunoglobulinăA (IgA) 249 7.3.Diagnosticul bolii celiace 251 7.3.1.Malabsorbţia şi evaluarea efectului nutriţional al acesteia251 7.3.2.Diagnosticul serologic al bolii celiace(BC)259 7.3.3.Diagnosticul bolii celiace (BC) prin testele de anatomie patologică (aspect histologic)266 7.4.Tratamentul bolii celiace - Dietoterapia de excludere severă a glutenului - DFG 272 7.5.Sensibilitatea alimentară - Alimente înrudite şi reacţii încrucişate, alergia alimentară (IgE) şi intoleranţele alimentare285 ALIMENTE ŞI DIETE PENTRU SUFERINZII DE ALERGII, INTOLERANŢE ŞI AVERSIUNI ALIMENTARE 291 1.Evitarea unor alimente cu potenţial alergen şi înlocuitori pentru unele alimente uzuale 293 2.Reţete pentru mâncăruri gluten-free, destinate dietei fără gluten (DFG) a suferinzilor de boală celiacă (BC)303 Bibliografie 367 |
Barcode/Nr. Inventar | Număr/Ediție | Localizare | Regim resursa | Disponibil | Cota | |
---|---|---|---|---|---|---|
1. | 597448 / 597448 | L | Împrumut la sala de lectură | Da | 616/618 | |
2. | 597447 / 597447 | A | Împrumut | Da | 616/618 |
Gestiune | Regim imprumut | Ex. | Acțiune |
---|---|---|---|
A | Împrumut | 1 |
|
L | Împrumut la sala de lectură | 1 |
|