Cerealele glutenice şi boala celiacă : sau când grâul poate să ne îmbolnăvească

Autor chat
Editura Medicală chat
Loc publicare București
An 2020
Subiect Boală gastrointestinală (igienă alimentară) chat
Dietetică (sănătate şi igienă personală) chat
Fermă agricolă chat
Gluten chat
Alergie (patologie umană) chat
ISBN 9789733907893
Note Bibliogr. p. 367-373

616/618/M58; C.III.13200

MENCINICOPSCHI, GHEORGHE
    Cerealele glutenice şi boala celiacă : sau când grâul poate să ne îmbolnăvească / prof. univ. dr. h.c. Gheorghe Mencinicopschi.- București : Medicală , 2020.
    373 p. : fig., tab..    
    Bibliogr. p. 367-373
    CUPRINS DICŢIONAR DE TERMENI 9 1.OMUL - O ABORDARE HOLISTICĂ 13 2.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA CORPULUI UMAN (scurtă prezentare) 17 2.1.Celula umană (structură şi fiziologie) 18 2.1.1.Nucleul celular 20 2.1.1.1.Epigenetica - Nutrigenomica 23 2.1.2.Membrane celulare 25 2.1.2.1.Mitocondria şi diabetul zaharat tip 1 insulinodepen- dent(DZl) 35 2.1.3.Comunicaţia celulelor cu mediul înconjurător 36 2.1.4.Comunicaţia celulelor între ele 37 2.1.5.Comunicarea între celule la distanţă 38 2.1.6.Apoptoza 42 2.1.7.Matricea extracelulară 43 2.1.8.Metabolismul şi compoziţia chimică a celulelor şi organismului 44 2.1.8.1.Apa (H20) 45 2.1.8.2.Mineralele 47 2.1.8.3.Vitaminele 47 2.1.8.4.Glucidele (zaharurile) 48 2.1.8.5.Lipidele (grăsimile) 49 2.1.8.6.Proteinele 54 2.1.8.7.Nucleotidele 59 2.1.8.8.Amfibolismul celular 60 2.2.Sistemul digestiv 70 2.2.1.Gura 73 2.2.2.Stomacul 76 2.2.3.Intestinul subţire 80 2.2.3.1.Structura intestinului subţire 83 2.2.3.2.Funcţiile fiziologice ale intestinului subţire 87 2.2.3.3.Microbiota - ecosistem bacterian asociat intestinului subţire 87 2.2.3.4.Sistemele de apărare ale intestinului subţire 98 2.2.3.5.Sindromul intestinului permeabil100 2.2.4.Intestinul gros108 2.2.5.Plămânii108 4 CEREALELE GLUTENICE ŞI BOALA CELIACĂ 2.3. Sistemul imunitar 109 2.3.1.Răspunsul imunitar109 2.3.2.Caracteristicile principale ale răspunsului imunitar117 2.3.3.Interacţiuni între sistemul imunitar, nervos şi endocrin119 3.ALIMENTUL ŞI ALIMENTAŢIA (EPIGENETICA) 123 3.1.Alimentaţia omului în decursul timpului129 3.1.1.Alimentaţia omului preistoric (paleo)129 3.1.2.Perioada neolitică131 3.1.3.Epoca modernă131 3.1.4.Co-evoluţia omului cu alimentele135 3.1.5.Consecinţele tratării termice a alimentelor137 3.2.Calitatea alimentului - Nutriţie vs. Nutriţionism142 3.2.1.Profilul nutriţional al alimentului şi fenotipul nutriţional al consumatorului142 3.2.1.1.Calitatea senzorială a alimentului145 3.2.1.2.Calitatea nutriţională a alimentului149 3.3.Descrierea câtorva alimente moderne174 3.3.1.Cerealele174 3.3.I.I.Evoluţia cerealelor de la cerealele primitive la cerea¬lele moderne177 4.INTOLERANŢE ŞI ALERGII ALIMENTARE 187 4.1.Alergiile alimentare187 4.2.Insuficienţele enzimatice189 4.3.Reacţiile farmacologice189 4.4.Alte răspunsuri non-definite idiosincrazic190 5.AVERSIUNILE ALIMENTARE191 5.1.Hiperventilaţia - pattern respirator192 5.2.Relaţia minte-corp193 5.2.1.Intoleranţele alimentare şi efectele lor emoţional - comportamentale193 6.REACŢII ADVERSE GENERATE DE ALIMENTE CE CONŢIN SUBSTANŢE PERICULOASE ŞI GERMENI PATOGENI199 6.1.Agenţii chimici199 6.2.Alimente care conţin toxine naturale201 6.3.Gastroenteritele bacteriene-203 6.4.Gastroenteritele virale205 Cuprins 5 7.DESCRIEREA UNOR ALERGII ALIMENTARE 207 7.1.Boala celiacă (BC)207 7.1.1.Patogeneza bolii celiace (BC) 208 7.1.2.Tabloul clinic al bolii celiace (BC) 220 7.2.Boli asociate bolii celiace234 7.2.1.Diabetul zaharat şi boala celiacă 234 7.2.2.Tiroidita autoimună (Hashimoto)245 7.2.3.Anafilaxia dependentă de grâu indusă de exerciţiile fizice - WDEIA 246 7.2.4.Sindromul Down (Trisomia 21) 247 7.2.5.Deficitul selectiv de imunoglobulinăA (IgA) 249 7.3.Diagnosticul bolii celiace 251 7.3.1.Malabsorbţia şi evaluarea efectului nutriţional al acesteia251 7.3.2.Diagnosticul serologic al bolii celiace(BC)259 7.3.3.Diagnosticul bolii celiace (BC) prin testele de anatomie patologică (aspect histologic)266 7.4.Tratamentul bolii celiace - Dietoterapia de excludere severă a glutenului - DFG 272 7.5.Sensibilitatea alimentară - Alimente înrudite şi reacţii încrucişate, alergia alimentară (IgE) şi intoleranţele alimentare285 ALIMENTE ŞI DIETE PENTRU SUFERINZII DE ALERGII, INTOLERANŢE ŞI AVERSIUNI ALIMENTARE 291 1.Evitarea unor alimente cu potenţial alergen şi înlocuitori pentru unele alimente uzuale 293 2.Reţete pentru mâncăruri gluten-free, destinate dietei fără gluten (DFG) a suferinzilor de boală celiacă (BC)303 Bibliografie 367.
    ISBN 9789733907893

    1. Boală gastrointestinală (igienă alimentară)
    2. Dietetică (sănătate şi igienă personală)
    3. Fermă agricolă
    4. Gluten
    5. Alergie (patologie umană)

616.34:664.236
631.1:616.34


299 __ $aCerealele glutenice şi boala celiacă : sau când grâul poate să ne îmbolnăvească
955 __ $a1
200 __ $aCerealele glutenice şi boala celiacă $esau când grâul poate să ne îmbolnăvească $bCarte tipărită $fprof. univ. dr. h.c. Gheorghe Mencinicopschi
700 __ $aMENCINICOPSCHI, GHEORGHE
010 __ $a9789733907893
035 __ $a616/618/M58
035 __ $aC.III.13200
675 __ $a616.34:664.236
675 __ $a631.1:616.34
686 __ $a61
606 __ $aBoală gastrointestinală (igienă alimentară)
606 __ $aDietetică (sănătate şi igienă personală)
606 __ $aFermă agricolă
606 __ $aGluten
606 __ $aAlergie (patologie umană)
101 __ $arum
102 __ $aRomania
210 __ $aBucurești $cMedicală $d2020
215 __ $a373 p. $cfig., tab.
300 __ $aBibliogr. p. 367-373
330 __ $aCUPRINS DICŢIONAR DE TERMENI 9 1.OMUL - O ABORDARE HOLISTICĂ 13 2.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA CORPULUI UMAN (scurtă prezentare) 17 2.1.Celula umană (structură şi fiziologie) 18 2.1.1.Nucleul celular 20 2.1.1.1.Epigenetica - Nutrigenomica 23 2.1.2.Membrane celulare 25 2.1.2.1.Mitocondria şi diabetul zaharat tip 1 insulinodepen- dent(DZl) 35 2.1.3.Comunicaţia celulelor cu mediul înconjurător 36 2.1.4.Comunicaţia celulelor între ele 37 2.1.5.Comunicarea între celule la distanţă 38 2.1.6.Apoptoza 42 2.1.7.Matricea extracelulară 43 2.1.8.Metabolismul şi compoziţia chimică a celulelor şi organismului 44 2.1.8.1.Apa (H20) 45 2.1.8.2.Mineralele 47 2.1.8.3.Vitaminele 47 2.1.8.4.Glucidele (zaharurile) 48 2.1.8.5.Lipidele (grăsimile) 49 2.1.8.6.Proteinele 54 2.1.8.7.Nucleotidele 59 2.1.8.8.Amfibolismul celular 60 2.2.Sistemul digestiv 70 2.2.1.Gura 73 2.2.2.Stomacul 76 2.2.3.Intestinul subţire 80 2.2.3.1.Structura intestinului subţire 83 2.2.3.2.Funcţiile fiziologice ale intestinului subţire 87 2.2.3.3.Microbiota - ecosistem bacterian asociat intestinului subţire 87 2.2.3.4.Sistemele de apărare ale intestinului subţire 98 2.2.3.5.Sindromul intestinului permeabil100 2.2.4.Intestinul gros108 2.2.5.Plămânii108 4 CEREALELE GLUTENICE ŞI BOALA CELIACĂ 2.3. Sistemul imunitar 109 2.3.1.Răspunsul imunitar109 2.3.2.Caracteristicile principale ale răspunsului imunitar117 2.3.3.Interacţiuni între sistemul imunitar, nervos şi endocrin119 3.ALIMENTUL ŞI ALIMENTAŢIA (EPIGENETICA) 123 3.1.Alimentaţia omului în decursul timpului129 3.1.1.Alimentaţia omului preistoric (paleo)129 3.1.2.Perioada neolitică131 3.1.3.Epoca modernă131 3.1.4.Co-evoluţia omului cu alimentele135 3.1.5.Consecinţele tratării termice a alimentelor137 3.2.Calitatea alimentului - Nutriţie vs. Nutriţionism142 3.2.1.Profilul nutriţional al alimentului şi fenotipul nutriţional al consumatorului142 3.2.1.1.Calitatea senzorială a alimentului145 3.2.1.2.Calitatea nutriţională a alimentului149 3.3.Descrierea câtorva alimente moderne174 3.3.1.Cerealele174 3.3.I.I.Evoluţia cerealelor de la cerealele primitive la cerea¬lele moderne177 4.INTOLERANŢE ŞI ALERGII ALIMENTARE 187 4.1.Alergiile alimentare187 4.2.Insuficienţele enzimatice189 4.3.Reacţiile farmacologice189 4.4.Alte răspunsuri non-definite idiosincrazic190 5.AVERSIUNILE ALIMENTARE191 5.1.Hiperventilaţia - pattern respirator192 5.2.Relaţia minte-corp193 5.2.1.Intoleranţele alimentare şi efectele lor emoţional - comportamentale193 6.REACŢII ADVERSE GENERATE DE ALIMENTE CE CONŢIN SUBSTANŢE PERICULOASE ŞI GERMENI PATOGENI199 6.1.Agenţii chimici199 6.2.Alimente care conţin toxine naturale201 6.3.Gastroenteritele bacteriene-203 6.4.Gastroenteritele virale205 Cuprins 5 7.DESCRIEREA UNOR ALERGII ALIMENTARE 207 7.1.Boala celiacă (BC)207 7.1.1.Patogeneza bolii celiace (BC) 208 7.1.2.Tabloul clinic al bolii celiace (BC) 220 7.2.Boli asociate bolii celiace234 7.2.1.Diabetul zaharat şi boala celiacă 234 7.2.2.Tiroidita autoimună (Hashimoto)245 7.2.3.Anafilaxia dependentă de grâu indusă de exerciţiile fizice - WDEIA 246 7.2.4.Sindromul Down (Trisomia 21) 247 7.2.5.Deficitul selectiv de imunoglobulinăA (IgA) 249 7.3.Diagnosticul bolii celiace 251 7.3.1.Malabsorbţia şi evaluarea efectului nutriţional al acesteia251 7.3.2.Diagnosticul serologic al bolii celiace(BC)259 7.3.3.Diagnosticul bolii celiace (BC) prin testele de anatomie patologică (aspect histologic)266 7.4.Tratamentul bolii celiace - Dietoterapia de excludere severă a glutenului - DFG 272 7.5.Sensibilitatea alimentară - Alimente înrudite şi reacţii încrucişate, alergia alimentară (IgE) şi intoleranţele alimentare285 ALIMENTE ŞI DIETE PENTRU SUFERINZII DE ALERGII, INTOLERANŢE ŞI AVERSIUNI ALIMENTARE 291 1.Evitarea unor alimente cu potenţial alergen şi înlocuitori pentru unele alimente uzuale 293 2.Reţete pentru mâncăruri gluten-free, destinate dietei fără gluten (DFG) a suferinzilor de boală celiacă (BC)303 Bibliografie 367
Barcode/Nr. Inventar Număr/Ediție Localizare Regim resursa Disponibil Cota
1. 597448 / 597448 L Împrumut la sala de lectură Da 616/618
2. 597447 / 597447 A Împrumut Da 616/618
Gestiune Regim imprumut Ex. Acțiune
A Împrumut 1
L Împrumut la sala de lectură 1

Disponibile: 2

Lăsați un comentariu